Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ

14 Εκθέσεις σε 5 σελίδες.

Τέχνη και Ζωή της Άλεξ Μυλωνά
30/10/2009 - 10/01/2010
Επιμέλεια:
Μαρία ΓΙαννέλου, Νάστια Χατζηγώγα
Συνδιοργανωτής:
Δήμος Καρδίτσας
Δελτίο Τύπου:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Β. Τζέλλα και Βασιαρδάνη
43100 - Καρδίτσα
τηλ.: 2441.0.79937 και 2441.0.79119
fax: 2441.0.79982
web site: http://www.karditsa-city.gr/Art_Gallery/index.html
email: dimpinak@otenet.gr
πληροφορίες: Μαρία Γιαννέλου
Δελτίο Τύπου
Καρδίτσα, 09.10.2009.-

Την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009 εγκαινιάζεται στις 8μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας η έκθεση ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΖΩΗ της Άλεξ Μυλωνά. Η έκθεση αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, από τη συλλογή του οποίου προέρχονται όλα τα εκθέματα.
Η έκθεση παρακολουθεί ορισμένους από τους κομβικούς σταθμούς στη διαμόρφωση και την εξέλιξη της καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας της σημαντικής ελληνίδας γλύπτριας και περιλαμβάνει έργα κυρίως της περιόδου από το 1955 έως και το 1993. Με διάθεση πάντοτε ερευνητική, με εκφραστική αυτονομία και πιο πολύ με την ιδιαιτερότητα του βλέμματος και του στοχασμού της, η Άλεξ Μυλωνά κατάφερε με τις αλλεπάλληλες μετατοπίσεις του έργου της μία σημαντική συνεισφορά στην ανανέωση της νεοελληνικής γλυπτικής, στοιχειοθετώντας ταυτόχρονα μία ενδιαφέρουσα διεθνή παρουσία.
Η τέχνη της ξεκινάει από την απόδοση της ανθρώπινης μορφής και πορεύεται με τόλμη προς πιο αφαιρετικές διατυπώσεις. Ανιχνεύει τη δυναμική της ανεικονικής έκφρασης, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανεξαρτησία της φόρμας και στην ισότιμη εκφραστική δύναμη του κενού και του πλήρους στοιχείου, καθώς επίσης και στην αρχιτεκτονική διάρθρωση του έργου στο χώρο. Η λιτότητα των διατυπώσεων, η οικονομία των μέσων και η τολμηρή σχηματοποίηση που επιλέγει, υπηρετούν αποτελεσματικά τη γνησιότητα των συλλήψεών της. Φτάνει σε μία επίπεδη γλυπτική με την κατάργηση της τρίτης διάστασης. Δίνει έμφαση στο ρόλο των όγκων και αξιοποιεί πάντοτε τις εκφραστικές δυνατότητες των υλικών, με τα οποία κάθε φορά δουλεύει. Συνδυάζει παραστατικά και αφη-ρημένα στοιχεία, γεωμετρικά και βιομορφικά μοτίβα και προκρίνει εν τέλει το χαρακτηριστικό της πληρότητας ως αντιστάθμισμα στο θεμελιώδες δίπολο της παραστατικότητας και της ανεικονικότητας, που δίχασε και διαμόρφωσε μαζί το πεδίο προβληματισμών της σύγχρονής της καλλιτεχνικής κοινότητας. Βασικό μέλημά της είναι πάντοτε η αναζήτηση της ευαίσθητης ισορροπίας μεταξύ λογικής και αυθορμητισμού.
Η Άλεξ Μυλωνά φοίτησε στο εργαστήριο του Μιχάλη Τόμπρου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1945-1950), γνωρίστηκε και συνεργάστηκε με τον Νίκο Χατζηκυριάκο - Γκίκα, καθώς και με άλλους καλλιτέχνες της ευρωπαϊκής μεταπολεμικής πρωτοπορίας. Πολυταξιδεμένη και κοσμοπολίτισσα, έζησε για μεγάλα διαστήματα στο Παρίσι. Οργάνωσε πολλές ατομικές και συμμε-τείχε σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Καλλιτεχνικού Σωματείου Ελληνίδων και συμμετείχε στην ομάδα Εργαστήρι. Ιδιαίτερα επαινετικά σχόλια αποκόμισε με τη συμμετοχή της στην ΧΧΧ Μπιενάλε της Βενετίας το 1960, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα μαζί με τους ζωγράφους Γιάννη Σπυρόπουλο και Αλέκο Κοντόπουλο, καθώς και τον γλύπτη Λάζαρο Λαμέρα. Τιμητική υπήρξε εξάλλου και η αναδρομική παρουσίαση του έργου της από την Εθνική Πι-νακοθήκη το 1986. Το 2004 εγκαινιάστηκε το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα, το οποίο από το 2007 περιέρχεται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση αυτή που παρουσιάζεται στο δεύτερο όροφο της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας, θα διαρκέσει έως τις 6 Δεκεμβρίου 2009 και θα είναι επισκέψιμη κατά τις εξής μέρες και ώρες:
Κυριακή: 9.30π.μ. - 1.30μ.
Δευτέρα: κλειστά
Τρίτη: 9π.μ. - 1μ.μ. και 5μ.μ. - 8μ.μ.
Τετάρτη: 9π.μ. - 1μ.μ.
Πέμπτη: 9π.μ. - 1μ.μ.
Παρασκευή: 9π.μ. - 1μ.μ. και 5μ.μ. - 8μ.μ.
Σάββατο: 9.30π.μ. - 1.30μ.μ.

Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Γιαννέλου, αρχαιολόγος μουσειολόγος
Σχεδιασμός έκθεσης: Νάστια Χατζηγώγα, αρχιτέκτων μουσειολόγος
Ρευστή Ταυτότητα, με έργα από τη Συλλογή του Μ.Μ.Σ..Τ. στην Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών
03/07/2009 - 30/10/2009
Επιμέλεια:
Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ, Μαρία Τριανταφυλλίδου, Κατερίνα Σύρογλου, Γεωργία Κλωνιζάκη
Συνδιοργανωτής:
Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών
Δελτίο Τύπου:
Δελτίο Τύπου
Ρευστή Ταυτότητα,
έκθεση με έργα από τη Συλλογή του
Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Διάρκεια έκθεσης : 3 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2009
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων και τη ΔΕΠΑΠ, παρουσιάζουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας,
την έκθεση με τίτλο "Ρευστή Ταυτότητα", με έργα από τη Συλλογή του Μ.Μ.Σ.Τ.
στην Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών.
Το κοινωνικό περιβάλλον, οι οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις, οι προσωπικές αναζητήσεις, αφήνουν τον άνθρωπο αρκετές φορές μετέωρο, όχι μεταξύ δεδομένου και πεπρωμένου, αλλά μεταξύ ταυτότητας και ετερότητας, πέρα από κάθε ιεράρχηση, διαλεκτική, συνύπαρξη, ταύτιση. Στην έκθεση Ρευστή Ταυτότητα αποκωδικοποιώντας νοήματα και συμβολισμούς, ανιχνεύονται πτυχές της προσωπικότητας του σύγχρονου ανθρώπου.
Πόσο επηρεάζουν την προσωπικότητά μας παράγοντες που δεν ορίζουμε; Κοινωνικές επιταγές, ιστορικές παραδόσεις, θεσμοί, συσχετισμοί δυνάμεων, τεχνολογικές μεταβολές, πόλεμοι, στοιχειοθετούν ένα ισχυρό και ταυτόχρονα ευάλωτο πεδίο, όπου μνήμες ξεθωριάζουν και χάνονται, δράσεις στιγματίζουν τη ζωή μας, αδιαφορία, κοινωνική αστάθεια, καταναλωτισμός, αλλά και ενδιαφέρον, ζεστασιά, ψυχικές επαφές, ισορροπούν την ενοχή, την απαισιοδοξία, με την αγνότητα και τη θετική διάθεση σε στερεότυπα που έχουν ανταπόκριση στην πραγματική ζωή.

Αναμνήσεις οικογενειακές, ανα-γνώσεις οικογενειακών ρόλων και προτύπων, συμβιώσεις σε
ασφάλεια και προστασία, πώς μπορεί να ορίσει κανείς τη θέση του σε ένα άμεσο, έντονο και επιδραστικό περιβάλλον;

Καλλιτέχνες που συμμετέχουν: Αντωνόπουλος Άγγελος, Γυπαράκης Γιώργος, Γκόκας Βαγγέλης, De st. Phalle Niki, Ζερδεβάς Τάκης, Θεοφυλάκτου Ελένη, Κατσιαφίκα Νταϊάν, Kelm Ursula, Κεσσανλής Νίκος, Κοκκινίδης Δημοσθένης, Μαγκώνη Δέσπω, Μαλιγκούρα Ελένη, Μάνος Κωνσταντίνος, Μαρούδα Καλλιρόη, Μόραλης Γιάννης, Μπότσογλου Χρόνης, Μυλωνά Μαρία, Μυταράς Δημήτρης, Ναυρίδης Νίκος, Payram, Προδρομίδης Άρης, Salsmann Michel, Σαχίνης Ξενής, Ταντανόζης Δημήτρης, Τσιούμας Στέργιος, Χανδρής Περικλής, Χρηστεά Μαρία, Γιάννης Ψυχοπαίδης.
Τα επίσημα εγκαίνια θα τελέσει ο Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009, ώρα 21.00 στην Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, με την παρουσία της Πρόεδρου του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κ. Ξανθίππης Σκαρπιά Χόιπελ.
Διάρκεια έκθεσης : 3 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2009
Ώρες λειτουργίας: 10.00-13.00 & 19.00-21.00
Σάββατο & Κυριακή 11.00-14.00. Δευτέρα κλειστά.
Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, Μαιζώνος 110, 26221. Πάτρα
τηλ. 2610 966235-222049- 276540-624088.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε:
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατία 154, Θεσσαλονίκη 54636 www.mmca.org.gr
Τηλ. 2310 240002, Fax 2310 281567, email mmcart@mmca.org.gr
Τέχνη και Ζωή της ΑΛΕΞ ΜΥΛΩΝΑ
08/05/2009 - 30/06/2009
Συνδιοργανωτής:
Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης
Δελτίο Τύπου:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τέχνη και Ζωή της ΑΛΕΞ ΜΥΛΩΝΑ
από τις 8 Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου 2009
Επίσημα εγκαίνια: Παρασκευή 8 Μαΐου στις 8.30 μ.μ.
στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας

To Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας παρουσιάζουν από τις 8 Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου 2009 την έκθεση με τίτλο Τέχνη και Ζωή με έργα της καλλιτέχνιδας Άλεξ Μυλωνά από τη μεγάλη συλλογή του μουσείου.

Tο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τιμώντας την καλλιτέχνιδα Άλεξ Μυλωνά, η οποία παραχώρησε εκτός από το σύνολο του έργου της και το κτίριο του μουσείου της στην Αθήνα (Aγ. Ασωμάτων 5) στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τον Σεπτέμβριο 2007, διοργανώνει με το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης την έκθεση Τέχνη και Ζωή, για να δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους και τους επισκέπτες ενός σημαντικού πολιτιστικού οργανισμού της Ελληνικής περιφέρειας να γνωρίσουν τις δημιουργίες και το έργο της Άλεξ Μυλωνα, που φέτος συμπληρώνει 63 χρόνια δημιουργίας.

Πρόκειται για την τρίτη περιοδεύουσα διοργάνωση που υλοποιεί το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με θέμα το έργο της Άλεξ Μυλωνά. Η πρώτη υλοποιήθηκε στη Σίφνο (2007) με την υποστήριξη του Δήμου Σίφνου και του Πολιτιστικού Κέντρου. Η δεύτερη έκθεση παρουσιάστηκε στην Τήνο (2008) από το Ίδρυμα Πειραιώς στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας.

Η έκθεση της Άλεξ Μυλωνά με τίτλο Τέχνη και Ζωή, περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες έργων γλυπτικής, από το 1955 έως το 1996. Τα θέματα που παρουσιάζονται διακρίνονται για τη σχηματοποίηση των μορφών και την έμφαση στο ρόλο των όγκων, τη ρευστότητα των περιγραμμάτων και τη σαφήνεια του συνόλου. Ιδιαίτερα μετά το 1980 και μέχρι σήμερα το έργο της καλλιτέχνιδας στρέφεται σε ένα καθαρά προσωπικό γλυπτικό ιδίωμα, το οποίο διακρίνεται για τη λιτότητα, την επιβολή των όγκων, για τη συνεργασία των επιπέδων και την έμφαση στο αρχετυπικό.

Η Άλεξ Μυλωνά εισήχθηκε, το 1945 στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και σπούδασε γλυπτική μέχρι το 1950 στο εργαστήριο του Μ. Τόμπρου. Οργάνωσε την πρώτη ατομική της έκθεση το 1955 στην Αθήνα, ενώ από το 1954 συμμετείχε στην καλλιτεχνική ομάδα Εργαστήρι. Ανάμεσα στις ομαδικές εκθέσεις στις οποίες έχει πάρει μέρος είναι η 30ή Μπιενάλε Βενετίας (1960), όπου είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα μαζί με τον Γ. Σπυρόπουλο, τον Α. Κοντόπουλο και τον Λ. Λαμέρα, οι εκθέσεις "Οι Έλληνες ζωγράφοι και γλύπτες του Παρισιού και Θρησκευτική Τέχνη" (Παρίσι, 1962), "Νέα Γλυπτική" (Μουσείο Rodin, 1963) κ.ά. Το 1986 η Εθνική Πινακοθήκη οργάνωσε αναδρομική έκθεση έργων της, ενώ το 2004 εγκαινιάστηκε στην Αθήνα το "Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άλεξ Μυλωνά" που εκθέτει τα έργα της. Οι πρώιμες προσπάθειές της είχαν ως θεματική αφετηρία την ανθρώπινη μορφή, σχηματοποιημένη ωστόσο, και αναγνωρίζει κανείς σε πολλά από αυτά τη γνωριμία της με το

έργο του Giacometti και του Zadkine. Διερευνώντας την προσωπική της εκφραστική γλώσσα, καταλήγει γύρω στα 1960 στη γλυπτική με μέταλλο που αντλεί από το εξπρεσιονιστικό λεξιλόγιο και τη μυθολογική θεματική και χαρακτηρίζεται από γωνιώδεις μορφοποιήσεις, αντιθέσεις πλήρους-κενού, καμπυλόμορφου-αιχμηρού. Μετά το 1960 και πολύ καθαρότερα μετά το 1980 η γλυπτική της αποκτά το ιδιόλεκτό της, που, σε μάρμαρο κυρίως, λευκό και χρωματιστό, χαρακτηρίζεται από πιο τελειοποιημένη τεχνική, περισσότερο λειασμένες επιφάνειες και πιο συμπαγείς και αρμονικά συνεργαζόμενους όγκους.
Η έκθεση αποτελεί παραγωγή του ΜΜΣΤ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε :
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, www.mstf.gr, Κτήριο Εξάρχου, Ταγματάρχου Φουλεδάκη 8, 53100 Φλώρινα, 23850 22450
Ώρες λειτουργίας : Τρίτη-Σάββατο 18.00-21.00, Κυριακή 10.30-13.00, Δευτέρα κλειστά

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, www.mmca.org.gr, τηλ. 2310.240002, 281212, mmcart@mmca.org.gr