Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ

15 Εκδηλώσεις σε 4 σελίδες.

Τίτλος:
Μίλα μου με σύμβολα-Ομαδική έκθεση με τις δημιουργίες των παιδιών από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια τέχνης "Παίζω-Μαθαίνω-Δημιουργώ" του ΜΜΣΤ
Ημερομηνία Έναρξης:
14/5/2010
Ημερομηνία Λήξης:
23/5/2010
Περιγραφή:
Το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2010 διοργανώνει δύο διαφορετικές εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες απευθύνονται τόσο στους μικρούς επισκέπτες, όσο και στις οικογένειες τους.

Την Παρασκευή 14 Μαΐου παρουσιάζεται στο χώρο του μουσείο η παιδική έκθεση "ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΑ", στην οποία θα παρουσιαστούν οι δημιουργίες των παιδιών ηλικίας 4-13 ετών που συμμετείχαν φέτος στα μουσειοπαιδαγωγικά εργαστήρια 'Παίζω-Μαθαίνω-Δημιουργώ', 'Computer Art? και 'Παίζω-Μαθαίνω-Δημιουργώ…με τους γονείς μου' . Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα των παιδιών τα οποία δημιουργήθηκαν με παραδοσιακά, αλλά και ψηφιακά μέσα πλαισιώνοντας την έκθεση με εικαστικές συνθέσεις, γλυπτά, κατασκευές, βίντεο και κόμικ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 23 Μαΐου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των Πέντε Μουσείων Θεσσαλονίκης (Κίνηση 5Μ) τα Τμήματα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων τους συνεργάζονται υλοποιώντας την κοινή εκπαιδευτική δράση "5 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΟΡΦΗ", η οποία απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες. Επιλεγμένα εκθέματα από το κάθε μουσείο, προερχόμενα από διαφορετικές εποχές και πλαίσια αναφοράς "συνομιλούν" με αφορμή την ανθρώπινη μορφή παρουσιάζοντας διαφορετικές οπτικές της "αρμονικής συνύπαρξης". Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στην από κοινού δράση με το πρόγραμμα 'ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΡΥΘΜΟΙ'.
Η δράση θα υλοποιείται από 14-23 Μαΐου.
Τίτλος:
Παιδικό Πασχαλινό Bazaart
Ημερομηνία Έναρξης:
19/3/2010
Ημερομηνία Λήξης:
21/3/2010
Περιγραφή:
Την Παρασκευή 19/03, το Σάββατο 20/03 και την Κυριακή 21/03 θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το Παιδικό Πασχαλινό Bazaart των παιδιών που συμμετέχουν στα μουσειοπαιδαγωγικά εργαστήρια "Παίζω Μαθαίνω-Δημιουργώ".
Kατά τις μέρες αυτές τα παιδιά από όλες τις ομάδες των εργαστηρίων θα μετατραπούν για λίγη ώρα σε "μικρούς πωλητές" διαθέτοντας στους συγγενείς, τους φίλους και το κοινό του μουσείου, τις ευφάνταστες δημιουργίες που προετοιμάζουν στο εργαστήριο.
Την προσπάθειά τους αυτή ενισχύει ιδιαίτερα η έντονη επιθυμία τους να αξιοποιηθούν τα έσοδα του Bazaart, για φιλανθρωπικό σκοπό - όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα στο μουσείο με τα παιδικά Bazaart - ώστε να προσφέρoυν χαρά σε παιδιά που την έχουν ανάγκη. Μέσα από τη διαδικασία λοιπόν αυτή οι μικροί μας φίλοι θα συνειδητοποιήσουν τη σημασία της προσφοράς, ενώ η παρουσία και συμβολή του κοινού τις μέρες εκείνες, θα ενισχύσει σημαντικά το στόχο τους.

Ώρες διεξαγωγής:

Παρασκευή:17:00-19:00
Σάββατο:11:30-13:30
Κυριακή: 11:30-13:30

Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων
Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Τίτλος:
Η Γιορτή του υπερρεαλισμού/ Εκδήλωση Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Ημερομηνία Έναρξης:
30/1/2010
Ημερομηνία Λήξης:
31/1/2010
Περιγραφή:
Le Monde est surrealiste
30-31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010
Η Γιορτή του Υπερρεαλισμού!
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει τη Γιορτή του Υπερρεαλισμού Le Monde est Surrealiste, στο πλαίσιο της έκθεσης "ο Μiro και οι Υπερρεαλιστές" που εγκαινιάστηκε στις 16 Οκτωβρίου του 2009. Με αφορμή τη μεγάλη έκθεση του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του Α.Π.Θ, "Ο Μiro της Μαγιόρκα" στην οποία συμμετέχουν πέντε μουσεία της πόλης (στο πλαίσιο της κίνησης των "5Μ" ), δίνεται η ευκαιρία στις σχολικές και πολιτιστικές ομάδες της πόλης να γνωρίσουν "τον πιο καθαρόαιμο των σουρεαλιστών", όπως συνήθιζε να λέει ο Breton.
Η έκθεση του ΜΜΣΤ, "Μiro και Σουρεαλιστές", παρέχει τη δυνατότητα εξοικείωσης με το κίνημα του Σουρεαλισμού, που τάραξε τη γαλλική κοινωνία της δεκαετίας του '30 και εξαπλώθηκε σε όλους τους τομείς του πολιτισμού, τη λογοτεχνία, το θέατρο, τον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες. Ο Σουρεαλισμός δεν αποτέλεσε μόνο ένα καλλιτεχνικό κίνημα, αλλά αφορούσε τόσο την κοινωνία, όσο και την πολιτική. Ήταν μια επανάσταση που αναθεωρούσε την αντίληψη της πραγματικότητας, όχι μόνο της λογοτεχνικής και της καλλιτεχνικής, αλλά και της κοινωνικής.
Με αφορμή τη σημαντική έκθεση του ΜΜΣΤ, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλεί ομάδες μαθητών και σπουδαστών να παρακολουθήσουν το καθημερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να διαβάσουν τα κείμενα της έκθεσης που δίνουν με τον καλύτερο τρόπο το στίγμα του κινήματος. Ο Breton, ο Man Ray, ο Picabia, ο Masson, ο Matta, ο Brauner, o Marcel Duchamp και ο Paul Klee συναντώνται με το Μir? στη Ροτόντα του Μουσείου, σε έναν κλειστό σουρεαλιστικό κύκλο…
Μπορούμε άραγε σήμερα να αναθεωρήσουμε την πραγματικότητα; Να δημιουργήσουμε εικόνες ενός άλλου κόσμου, που να συνδέουν το υποσυνείδητο με το συνειδητό, το όνειρο με την πραγματικότητα; Υπάρχουν γύρω μας εικόνες που μοιάζουν να προέρχονται από έναν "άλλο κόσμο", ονειρικό, ουτοπικό; Με όχημα το ελεύθερο παιχνίδι της σκέψης και τους ποικίλους δημιουργικούς συνειρμούς, προ(σ)καλούμε τους νέους να μεταμορφώσουν την πραγματικότητα. Με σύνθημα τα λόγια των Rimbaud και Marx -"Να αλλάξουμε τη ζωή", "Να αλλάξουμε τον κόσμο"- καλούμε νέους ηλικίας 15-23 ετών (μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: ΙΕΚ, ΓΕΛ, Εννιαίων Λυκείων, Πολιτιστικών Οργανισμών), να παρουσιάσουν τις δικές τους δημιουργικές προτάσεις, σε μια πρωτότυπη, διήμερη Γιορτή που διοργανώνει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Ιανουαρίου του 2010, τις τελευταίες μέρες ακριβώς της έκθεσης "Ο Μιρό και οι Υπερρεαλιστές".
Μέσω της έκθεσης αλλά και ενός φακέλου, ο οποίος θα παρέχεται στους εκπαιδευτικούς με βιβλιογραφία και φιλμογραφία για το κίνημα του Σουρεαλισμού, οι νέοι θα δημιουργήσουν έργα με αφορμή το 1ο και το 2ο Σουρεαλιστικό Μανιφέστο αλλά και την αυτόματη γραφή.