Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ

ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ ΠΑΙΖΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ

Τα μουσειοπαιδαγωγικά εργαστήρια τέχνης ΠΑΙΖΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ διεξάγονται από τον Ιανουάριο του 2004, απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 3-13 ετών και αποτελούν το πολυπληθέστερο και πιο δυναμικό τμήμα της μουσειοπαιδαγωγικής δραστηριότητας του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Στα μουσειοπαιδαγωγικά εργαστήρια τέχνης οι μικροί μας φίλοι μέσα από μια ποικιλία βιωματικών μεθόδων, δράσεων και ερεθισμάτων προσαρμοσμένων στα ηλικιακά τους χαρακτηριστικά, εξοικειώνονται με το περιβάλλον του μουσείου, «συνομιλούν» με τα εκθέματά του, ψυχαγωγούνται, κοινωνικοποιούνται, έρχονται σε επαφή με τάσεις και ρεύματα της σύγχρονης τέχνης και εκφράζονται δημιουργικά.

Τα παιδιά, χωρισμένα σε τμήματα με κριτήριο την ηλικία τους, παρακολουθούν μια σειρά μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων. Οι προγραμματισμένες συναντήσεις οργανώνονται γύρω από μια ενιαία θεματική που ανανεώνεται ανά έτος ακολουθείται, δηλαδή, ένα ελαστικό θεματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται κάθε ομάδα παιδιών.

Οι εφαρμογές σχεδιάζονται και υλοποιούνται από μουσειοπαιδαγωγούς σε συνεργασία με εκπροσώπους άλλων ειδικοτήτων προερχόμενων από τα εικαστικά, την παιδαγωγική, τις παραστατικές τέχνες, τη μουσειολογία, την ιστορία της τέχνης και την αρχιτεκτονική.

Το πρόγραμμα παρουσιάζει διαφοροποιήσεις και παραλλαγές που ανταποκρίνονται στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις των παιδιών όλων των ηλικιών. Οι διαφοροποιήσεις αφορούν στη συνεργασία των παιδιών μεταξύ τους, με τους γονείς τους, και στα εξειδικευμένα εργαστηριακά προγράμματα που εστιάζουν σε μια εικαστική περιοχή (design, φωτογραφία, ψηφιακά μέσα) εμπλουτίζοντας τις γνώσεις των παιδιών και διευρύνοντας το πεδίο της εικαστικής τους έκφρασης.

Το ακαδημαϊκό έτος περιλαμβάνει είκοσι δίωρες συναντήσεις που οργανώνονται σε δύο κύκλους κατά το ακαδημαϊκό έτος και το κόστος συμμετοχής για τον κάθε κύκλο των 10 συναντήσεων ανέρχεται στα 130€.

Α’ Κύκλος: Οκτώβριος- Δεκέμβριος: κύκλος 10 συναντήσεων

Β’ Κύκλος: Ιανουάριος- Μάιος: κύκλος 10 συναντήσεων

Η έναρξη του νέου Κύκλου εργαστηρίων πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2015 και μπορείτε από σήμερα να δηλώσετε τη συμμετοχή σας, συμπληρώνοντας τη φόρμα, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Πληροφορίες

Website

Facebook: http://www.facebook.com/MmcaEducationalPrograms

E-mail: mmca.education@gmail.com

Και από το Σεπτέμβριο:

Τετάρτη 17:00-20:30 και Σάββατο 12:00-16:00 στο τηλέφωνο 6947870944(Χριστίνα Μαβίνη) και

Δευτέρα 18:00-20:00 και Τρίτη 18:00-20:00 στο τηλέφωνο 6987027567(Βίλλυ Πολυζούλη)

Αναλυτικά τα εργαστήρια:

Παίζω- Μαθαίνω- Δημιουργώ… στο μουσείο

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-11 ετών

Το πρόγραμμα «Παίζω-Μαθαίνω-Δημιουργώ… στο μουσείο» επιδιώκει να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τον κόσμο της τέχνης και να τους δώσει τη δυνατότητα να πειραματιστούν με πληθώρα εικαστικών υλικών και τεχνικών, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, η χαρακτική, το κολλάζ, η video art, η installation, η performance και άλλα και ξεδιπλώνοντας τις δημιουργικές τους ικανότητες, να εκφραστούν καλλιτεχνικά- να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ τα δικά τους έργα, τόσο ατομικά όσο και ομαδικά, στους ειδικά εξοπλισμένους χώρους του μουσείου.

Κύκλος 10 Συναντήσεων

Ημέρες και ώρες υλοποίησης: Παρασκευή: 17.00-19.00 | Σάββατο: 11.30-13.30 | Κυριακή: 11.30-13.30

Παίζω- Μαθαίνω- Δημιουργώ… με τους γονείς μου

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3-4 ετών με τη συνοδεία του ενός γονέα

Στο πρόγραμμα «Παίζω- Μαθαίνω- Δημιουργώ… με τους γονείς μου», τα παιδιά παίζουν, μαθαίνουν και δημιουργούν σε συνεργασία με το γονέα τους. Ακολουθώντας τους γενικούς στόχους των εκπαιδευτικών εργαστηρίων τέχνης παρέχεται στα παιδιά η δυνατότητα να πειραματιστούν με υλικά και τεχνικές, να ανακαλύψουν τις δημιουργικές τους ικανότητες και να«δημιουργήσουν» ατομικά και ομαδικά με την ασφαλή παρουσία και συνεργασία του γονιού τους.Ο γονιός, άλλοτε αναλαμβάνοντας το ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στον μουσειοπαιδαγωγό και το παιδί και άλλοτε ενθαρρύνοντάς το να εκφράσει τις σκέψεις του, ανακαλύπτει σταδιακά νέους τρόπους «συνομιλίας» με το παιδί του.

Κύκλος 10 Συναντήσεων

Ημέρες και ώρες υλοποίησης: Πέμπτη: 17.15-18.15 | Πέμπτη: 18.45-19.45

Παίζω- Μαθαίνω- Δημιουργώ… LABS

Design Lab για παιδιά

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών

Στο Design Lab τα παιδιά εισάγονται στο μαγικό κόσμο των αντικειμένων που μας περιβάλλουν και μέσα από την αντιπαραβολή χρηστικών και καθημερινών αντικειμένων με έργα τέχνης, αναζητούν αναλογίες, διερευνούν, σχολιάζουν και εξοικειώνονται με την «τέχνη του καθημερινού». Μαθαίνουν να παρατηρούν τις ποιότητες των αντικειμένων γύρω τους (χρήση, υλικό, υφές, χρώματα), εξερευνούν την ταυτότητά τους, ανακαλύπτουν τα μυστικά της συσκευασίας (package design), ενεργούν με γνώμονα την οικολογία. Με την πεποίθηση ότι το Design είναι η βάση της δημιουργίας ενός καλύτερου μέλλοντος, περνάμε τη σκυτάλη στα παιδιά για να κρίνουν, να επιλέξουν και να δημιουργήσουν τα αντικείμενα που θα διαμορφώσουν τον δικό τους κόσμο…

Το συντονισμό του Design Lab, έχει ο Δρ. Γιώργος Λιαμάδης, Λέκτορας Α.Π.Θ., με την επιστημονική του ομάδα.

Κύκλος 10 Συναντήσεων

Ημέρες και ώρες υλοποίησης: Παρασκευή: 17.00-19.00

Photo Art Lab για παιδιά

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών

Το πρόγραμμα ‘Photo Art Lab’ επιδιώκει να εισάγει τα παιδιά στον κόσμο της σύγχρονης εικαστικής φωτογραφίας με στόχο να διερευνήσουν τις πολυάριθμες δυνατότητες έκφρασης, που προσφέρουν τόσο τα αναλογικά μέσα της φωτογραφίας, όσο και οι ψηφιακές εφαρμογές της και να εφεύρουν εκ νέου τον κόσμο μέσα από το φωτογραφικό φακό. Τα παιδιά ερχόμενα σε επαφή με την τέχνη της φωτογραφίας, ανακαλύπτουν το διαφορετικό ιδίωμα του κάθε καλλιτέχνη, αναγνωρίζουν τρόπους διαχείρισης του θέματος και οξύνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τα οπτικά ερεθίσματα γύρω τους. Στη διάρκεια των συναντήσεων τα παιδιά πειραματίζονται με τη σύνθεση, το κάδρο, τις τεχνικές λήψης, διερευνούν τη σχέση φωτός-σκιάς, τη χρήση της φωτογραφίας στα άλλα είδη τέχνης, τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή επεξεργασία, το φωτο-μοντάζ και ανακαλύπτουν σταδιακά τη «μετα-φωτογραφία».

Κύκλος 10 Συναντήσεων

Ημέρες και ώρες υλοποίησης: Παρασκευή 17:00-19:00 | Σάββατο 11:30-13:30

Mechanic Art Lab για παιδιά

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών

Το εργαστήρι Μec Αrt Lab έχει στόχο να εισάγει τα παιδιά στην κινητική και διαδραστική τέχνη και τους τρόπους που επικοινωνεί με το κοινό μέσα από τον πειραματισμό, το τυχαίο και το παιχνίδι με το θεατή. Στη σειρά των συναντήσεων τα παιδιά ανακαλύπτουν και πειραματίζονται με τις δυνάμεις της μηχανικής, του μαγνητισμού, του ηλεκτρισμού και των στοιχείων της φύσης ως πηγής ενέργειας, αλλά και ως παράγοντα των έργων τους. Τα στοιχεία αυτά αξιοποιούνται από τα παιδιά για να δημιουργήσουν τα δικά τους διαδραστικά και κινητικά έργα κατασκευές. Ζητήματα όπως οι έννοιες του χρόνου, του ρυθμού, της διάδρασης στην τέχνη, αλλά και θέματα όπως η τεχνολογία στο σύγχρονο κόσμο και η σχέση της τέχνης με την επιστήμη και την τεχνολογία, αποτελούν σημεία εξερεύνησης του εργαστηρίου.

Κύκλος 10 Συναντήσεων

Ημέρες και ώρες υλοποίησης: Παρασκευή 17:00-19:00

New Media Art Lab για παιδιά

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9-13 ετών

Το New Media Art Lab εστιάζει στην αξιοποίηση των αναρίθμητων δυνατοτήτων που προσφέρουν τα νέα ψηφιακά μέσα και ο κόσμος των υπολογιστών στη διεύρυνση των ορίων της σύγχρονης εικαστικής έκφρασης.

Στόχος του είναι η εξοικείωση των παιδιών με την τεχνολογία, τις καινοτομίες, αλλά και τα ζητήματα που εισάγει η τέχνη των Nέων Mέσων (video art, digital art, computer graphics, animation, generated art, net art κ.α.) και η παράλληλη καλλιέργεια του «βλέμματος» των παιδιών αναφορικά με τον τρόπο που αντικρίζουν ή διαχειρίζονται τις εικόνες γύρω τους.

Με αφετηρία την επεξεργασία της δυσδιάστατης εικόνας τα παιδιά ακολουθούν μία διαδρομή εξοικείωσης με το νέο λεξιλόγιο του οπτικού μας πολιτισμού, πειραματιζόμενα με τα ψηφιακά εργαλεία και τις εντολές των γνωστότερων προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας.

Στην πορεία δημιουργούν και εκφράζονται μέσα από ένα εύρος διαδικτυακών προγραμμάτων, πραγματοποιούν αναλογίες και συνδέσεις ανάμεσα στη χειρωνακτική και ψηφιακή πράξη και πάντα με έμπνευση τα έργα του μουσείου, προχωρούν στην ομαδική παραγωγή έργων κινούμενης ή τρισδιάστατης εικόνας.

Κύκλος 10 Συναντήσεων

Ημέρες και ώρες υλοποίησης: Παρασκευή: 17.00-19.00 | Σάββατο: 11.30-13.30 | Κυριακή: 11.30-13.30

Family Workshops

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-8 ετών με τη συνοδεία ενός γονέα

Στο πρόγραμμα Family Workshops οι τέχνες συναντώνται στις ποικίλες εκφράσεις τους και γίνονται το μέσο για να βιώσουν παιδιά και γονείς την εξέλιξη στη σύγχρονη τέχνη, να συνδημιουργήσουν και να ανακαλύψουν διαφορετικούς τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης «παίζοντας» με τα έργα τέχνης.

Στη διάρκεια κάθε κύκλου περιλαμβάνονται ποικίλες θεματικές -projects οι οποίες εναλλάσσονται ανά 2 ή περισσότερες συναντήσεις. Οι θεματικές αυτές αντλούν έμπνευση άλλοτε από τα βιώματα και τις εμπειρίες των παιδιών και άλλοτε από τα έργα τέχνης, τους καλλιτέχνες, τα καλλιτεχνικά ρεύματα, την αρχιτεκτονική και από τα διαφορετικά πεδία καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως η χαρακτική, η φωτογραφία, , η κινητική τέχνη, η sound art , το design κλπ.

Με γνώμονα την αμφίδρομη σχέση συμμετεχόντων-μουσείου, γονείς και παιδιά συνεργάζονται για την επίλυση ενός κοινού προβλήματος, αποκτούν κοινές εμπειρίες, μοιράζονται συναισθήματα, καλλιεργούν με θετικό τρόπο τη σχέση τους και σταδιακά ανιχνεύουν μέσα από το «βίωμα» μελλοντικές κλίσεις και προτιμήσεις των παιδιών.

Κύκλος 10 Συναντήσεων

Ημέρες και ώρες υλοποίησης: Σάββατο 11:30-13:30

ΕΝΑΡΞΗ ΝΕΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ 2015

Δηλώστε τώρα συμμετοχή συμπληρώνοντας τη φόρμα, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Πληροφορίες

Website

Facebook: http://www.facebook.com/MmcaEducationalPrograms

E-mail: mmca.education@gmail.com

Και από το Σεπτέμβριο:

Τετάρτη 17:00-20:30 και Σάββατο 12:00-16:00 στο τηλέφωνο 6947 870 944 (Χριστίνα Μαβίνη) και

Δευτέρα 18:00-20:00 και Τρίτη 18:00-20:00 στο τηλέφωνο 6987 027 567 (Βίλλυ Πολυζούλη)