Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ με έργα από τη Μόνιμη Συλλογή του ΜΜΣΤ

Νοέμβριος 2015 -Απρίλιος 2016

Με αφορμή τα έργα της μόνιμης συλλογής του ΜΜΣΤ το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για τις σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, από την προσχολική ηλικία, ως τους μαθητές και τους σπουδαστές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η επίσκεψη περιλαμβάνει περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου, εισαγωγή στις αφηρημένες έννοιες που πρόκειται να επεξεργαστούν, επαφή με τα έργα τέχνης που περιλαμβάνονται σε κάθε πρόγραμμα, συζήτηση, ερωταποκρίσεις και βιωματικές δράσεις. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή των μαθητών σε εικαστικό εργαστήριο, το οποίο τους επιτρέπει να διευρύνουν τις έννοιες που επεξεργάστηκαν στο χώρο, να τις εμπεδώσουν βιωματικά, αλλά και να εκφραστούν καλλιτεχνικά, δημιουργώντας τα δικά τους εικαστικά έργα.

Για την περίοδο Νοεμβρίου 2015-Απριλίου 2016, με αφορμή τα έργα της Μόνιμης Συλλογής του ΜΜΣΤ υλοποιούνται δυο διαφορετικά μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα σχεδιασμένα ειδικά για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    Ι. Τα πολλά πρόσωπα της Τέχνης
    ΙΙ. Τέχνη… Ψαλίδι… Χαρτί!

Αναλυτικά τα προγράμματα:

Ι. Τα πολλά πρόσωπα της Τέχνης

Μόνιμη Συλλογή ΜΜΣΤ | Μαθητές Νηπιαγωγείου - Δημοτικού | Κόστος συμμετοχής ανά μαθητή: 2€.

Διάρκεια προγράμματος: 75 λεπτά

Η ανθρώπινη μορφή ένα θέμα οικείο τόσο στους καλλιτέχνες όσο και στους φιλότεχνους κάθε εποχής αποτελεί το σημείο εστίασης του προγράμματος Τα πολλά πρόσωπα της τέχνης. Το ανθρώπινο σώμα και η σχέση μας με αυτό, ο τρόπος που αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου, οι μεταμορφώσεις του και οι ιδιαιτερότητές του είναι ένα θέμα που αφορά ανθρώπους όλων των ηλικιών. Από το μικρό παιδί που αρχίζει να συνειδητοποιεί την ύπαρξή του σε σχέση με τους γύρω του, τον έφηβο που ενδιαφέρεται για την εικόνα του προς τα έξω, τον καλλιτέχνη που δημιουργεί με αφορμή τον άνθρωπο -σώμα και πνεύμα-, αλλά και τον καθένα από μας που ζει μέσα σε ένα σώμα, εκφράζεται με αυτό και προσεγγίζει τους ανθρώπους γύρω του.

educational programs
Raysse Martial – Η Ιστορία με το κοτόπουλο, 1968

Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες δεν ενδιαφέρονται πια να αναπαραστήσουν ρεαλιστικά την ανθρώπινη μορφή. Η καλλιτεχνική απόδοση ενός ανθρώπου γίνεται η αφορμή για να σχολιάσουν, να εκφραστούν, να δηλώσουν κάτι για την κοινωνία, την ανθρώπινη μονάδα μέσα σε αυτήν ή για τους ίδιους. Συμβολισμοί, ανησυχίες, ιδέες, φόβοι, διαπερνούν τα έργα σύγχρονης τέχνης και δημιουργούν αντίστοιχους ή και διαφορετικούς συνειρμούς στο θεατή τους.

educational programs
Προδρομίδης Άρης, Μητέρα- Πατέρας, 2003

Ο θεματικός αυτός πυρήνας αφορά τα έργα της μόνιμης συλλογής του ΜΜΣΤ που απεικονίζουν με κάποιο τρόπο την ανθρώπινη μορφή. Με κινητικά παιχνίδια, βιωματικές δράσεις και διάλογο προσεγγίζουμε εμπειρικά το σώμα μας και τα έργα τέχνης που το αναπαριστούν άλλοτε ολόκληρο, άλλοτε αποσπασματικό ή μέρη του. Στόχος, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας μέσα από τις αναπαραστάσεις της ανθρώπινης μορφής που συναντάμε στα έργα σημαντικών εκπροσώπων της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, όπως του Θεόφιλου, του Γ. Τσαρούχη, του M. Raysse και του A. Warhol.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με εικαστικό εργαστήριο, κατά το οποίο οι μαθητές αναπαράγουν τη μορφή τους αξιοποιώντας ποικίλα υλικά και τεχνικές.

ΙΙ. Τέχνη… Ψαλίδι… Χαρτί!

Μόνιμη Συλλογή ΜΜΣΤ | Μαθητές Νηπιαγωγείου - Δημοτικού| Κόστος συμμετοχής ανά μαθητή: 2€.

Διάρκεια προγράμματος: 75 λεπτά

Το χαρτί, ένα υλικό απλό, φθηνό, άφθονο, χρήσιμο και οικείο στα παιδιά, με τις πολλαπλές του χρήσεις και εφαρμογές στην καθημερινότητά μας, γίνεται το εργαλείο και το κλειδί για να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά της σύγχρονης τέχνης! Πως, λοιπόν, αυτό το υλικό μπορεί να αποτελέσει στοιχείο πειραματισμού για τους σύγχρονους καλλιτέχνες και πως μεταμορφώνεται σε πρώτη ύλη για πρωτοποριακά γλυπτά και έργα τέχνης;

educational programs
Παύλος, Κυπαρίσσι, 1991

Το πρόγραμμα Τέχνη… Ψαλίδι… Χαρτί… που απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοσχολικής ηλικίας και του δημοτικού εξετάζει με ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο τη σχέση των καλλιτεχνών με τα ευτελή και καθημερινής χρήσης υλικά, όπως το χαρτί!

Η αφθονία του χαρτιού στη σύγχρονη κοινωνία, που φτάνει στα όρια της υπερκατανάλωσης, δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορους τους καλλιτέχνες, που διαρκώς αναζητούν υλικά και έμπνευση από το άμεσο περιβάλλον τους για να τα μετατρέψουν σε καλλιτεχνικά μέσα.

educational programs
Μ.Μ.Σ.Τ. Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Μέσα από ένα παιχνίδι αναζήτησης, οι μαθητές καλούνται να εξερευνήσουν επιλεγμένα έργα από τη συλλογή του μουσείου, όπως του Παύλου, του Κ. Τσόκλη και της N. De Saint Phalle και να ανακαλύψουν το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα. Μέσα από βιωματικές δράσεις και παιχνίδια τα παιδιά καθοδηγούνται να ξεκλειδώσουν τα μυστικά των έργων τέχνης και να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες μέσα από το έργο τους.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με εικαστικό εργαστήριο, κατά το οποίο οι μαθητές δημιουργούν τα δικά τους έργα με κόλλα, ψαλίδι και … Χαρτί!

Η συμμετοχή μιας σχολικής ομάδας σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΔΩΡΕΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ

Για περισσότερες πληροφορίες:

Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων του Μ.Μ.Σ.Τ.

Επικοινωνία: Στέλα Αναστασάκη, Ιστορικός Τέχνης

Τ: 2310 240002 | F:2310 281567 | E-mail: mmca.education@gmail.com

FB: www.facebook.com/MmcaEducationalPrograms

Ωράριο λειτουργίας:

ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΡΙΤΗ-ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΛΕΙΣΤΑ

ΠΕΜΠΤΗ 10.00-22.00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.00-19.30, ΣΑΒΒΑΤΟ 10.00-18.00, ΚΥΡΙΑΚΗ 11.00-15.00.